Суші і роли: в чому різниця?

Варто тільки почути про смачні суші з лососем, як відразу хочеться скуштувати улюблений делікатес. Японська кухня так асимілювалася в ресторанних традиціях, що різновиди ролів і суші вже не викликають здивування. Їх готують самостійно, користуються службами доставки, навіть викликають сушиста додому або на захід. Однак у свідомості більшості людей, далеких від професійної кулінарії, залишається питання - чому суші відрізняються від ролів, якщо є різниця? Сьогодні ми постараємося якомога докладніше відповісти на це питання, і назавжди розставити всі крапки над "і".

чим відрізняються суші від рол

Роли vs суші

Щоб зрозуміти, чим відрізняються два блюда один від одного, необхідно звернутися до історії. Як відомо, японські традиції, які стосуються і кулінарних шедеврів, сягають корінням в далеке минуле. Отже, шукати відповідь на питання чим відрізняються суші від ролів потрібно саме там.

Про історію суші

Сьогодні ми називаємо блюдо суші, чітко вимовляючи другу згідну шиплячу букву. Однак фонетично правильно говорити "сусі", але такого не має на увазі європейська практика.

Сусі було цілої методологією, що дозволяє тривалий час зберігати свіжість риби. Не було сучасних суші ролл з тунцем, а в рибу просто набивалася крупа, яка вбирає зайву вологу і не давала продуктам зіпсуватися. Рис, що найцікавіше, після процедури просто утилізували. Це, звичайно ж, було неекономно, тому суші довгий час залишалися стравою багатьох людей. Тільки в 15 столітті був знайдений інший спосіб, що дозволяє зберегти живильні властивості рису.

Це зараз, завдяки холодильника і кондиціонерів, точно відомо, скільки можуть стояти суші при кімнатній або низьких температурах. А кілька століть назад єдиним способом безпечного зберігання риби було тривале маринування, соління. Рік за роком, століття за століттям, і сьогодні ми маємо уніфікований рецепт суші, який і виділяє це блюдо з іншого асортименту. Приготовлені самостійно або замовлені суші додому матимуть зовнішній вигляд невеликої коржі (грудочки) з рису, заправленого спеціальним оцтом, на який викладається начинка - риба, морепродукт, молюск. Головні особливості суші:

  • блюдо подається тільки охолодженим;
  • в рецептурі міститься морська риба або морепродукти, наприклад, тунець, вугор, лосось, креветки, восьминоги;
  • рис має додаткову заправку;
  • під час готування не використовується ніякої додатковий кухонний інвентар;
  • всі інгредієнти кладуться зверху один на одного.

Все ще цікаво, чим відрізняється суші від ролів - тоді ми продовжуємо. Згідно з правилами, різновидів суші може бути безліч. І роли є одним з типів, для приготування якого знадобиться бамбуковий килимок.

Роли як різновид суші

Експерименти на кухні привели до того, що на світ з'явилися роли - варіації на тему японської їжі. При цьому, дане блюдо цілком східне і його донині люблять не менше, ніж первісне страва. Ми пропонуємо дізнатися, чим відрізняються роли від суші і чому вони готуються по іншому.

Свою назву "рол" отримав грунтуючись на способі приготування страви. Нескладно здогадатися, що доведеться щось загортати, скручувати.Приблизно даний процес виглядає так:

  • на бамбуковий килимок викладається лист норі;
  • додається рис і начинка - риба, морепродукти, сир, овочі;
  • за допомогою циновки всі компоненти скручуються воєдино;
  • ножем рол розрізається на порційні шматочки.

суші і роли в чому різниця

Чи є різниця?

Якщо ви уважно читали статтю, то напевно вже здогадалися, в чому різниця між суші та ролами, оскільки вона простежується практично у всьому. Суші - більш повна назва страви. Роли - один з підвидів суші. Перші готуються голими руками, другі ж за допомогою килимка. Традиційні суші складаються з рису і рибного компонента, роли ж можуть бути всілякими, в тому числі і авторськими. Більше про відмінності розповімо далі.

Зовнішній вигляд

Якщо частенько їсти японські страви, то можна помітити, чим відрізняються роли від сушею навіть візуально. Суші є, по японській прислів'ї, острівець рису, коронований шматочком риби. Отже, всі додаткові інгредієнти, навіть якщо вони і присутні, будуть в малій кількості і не вплине на підсумковий смак страви. А ось роли частіше багатоскладові і в цьому їх головна перевага. Рис, риба, морепродукти, сир і все це в одній порції - ось чим відрізняються роли від суші, це варто запам'ятати.

Не можна не відзначити і спосіб подачі. Суші завжди холодні, компоненти мають однакову форму, лежать один на одному гіркою. А роли можуть бути холодними, гарячими, запеченими, смаженими, подаватися з рисом всередину або назовні - все на розсуд кухаря.

Інгредієнти

Наступний пункт покаже чим відрізняються суші від рол - продукти, які входять до складу. Як ми говорили вище, суші - рис і риба. Просто, лаконічно, але шалено смачно. А ось роли - різноманітність поєднань, часом навіть сміливих. Якщо звернути увагу на роли в ресторанах, то можна побачити позиції з рибою, молюсками, овочами, сирами, куркою і навіть солодкими фруктами. При цьому кожне блюдо можна сміливо називати ролом, адже воно скручене разом з начинкою і рисом. Експерименти - ось чим роли відрізняються від суші, які до цього дня консервативні.

Спосіб приготування і вживання страви

Може здатися на перший погляд, що суші дуже легко зробити. Однак це не вірно. Вони готуються тільки руками, тому потрібен професіоналізм, щоб викласти ідеальні шматочки правильної форми. А ось для ролів знадобиться циновка, якій і буде завертатися "рулетик". Примітно, що можна не знати нічого про суші і роли, в чому різниця між ними, але їсти страву паличками. Вважається, що це єдино вірний спосіб, але від нього часом відходять, вважаючи за краще вилку.

Вибір суші та ролів від yummy-king.com.ua

Якщо хочеться скуштувати смачні суші або ролли, на своєму досвіді порівняти дві позиції, то завжди можна звернутися в yummy-king. Служба порадує завжди свіжими продуктами, швидкою доставкою, приємною ціновою політикою й іншими засобами оплати замовлення.